Sa tržišta povučeno mleko koja sadrži nedozvoljenu količinu aflatoksina

Bez autora
Feb 21 2013

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je danas da je sa tržišta povučeno mleko za koje je utvrđeno da sadrži nedozvoljenu količinu aflatoksina. Đukić-Dejanović je navela da su povučena sva mleka koja su prešla granicu od 0,05 mikrograma aflatoksina po kilogramu.Mleka koja su povučena sa tržista nisu imala više od 0,1 mikrograma aflatoksina, istakla je ona i napomenula da je do pre tri godine bilo dozvoljeno 0,5 mikrograma te materije po kilogramu.

Sa tržišta povučeno mleko koja sadrži nedozvoljenu količinu aflatoksinaMinistar zdravlja u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je danas da je sa tržišta povučeno mleko za koje je utvrđeno da sadrži nedozvoljenu količinu aflatoksina.

Đukić-Dejanović je navela da su povučena sva mleka koja su prešla granicu od 0,05 mikrograma aflatoksina po kilogramu.

Mleka koja su povučena sa tržista nisu imala više od 0,1 mikrograma aflatoksina, istakla je ona i napomenula da je do pre tri godine bilo dozvoljeno 0,5 mikrograma te materije po kilogramu.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije Senad Mahmutović saopštio je da Veterinarska inspekcija danas obavlja kontrolu sprovođenja naredbe o povlačenju iz prometa mleka za koje se sumnja da ima povišeni nivo aflatoksina.

Mahmutović je nakon sastanka Kolegijuma Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rekao da se i dalje vrši svakodnevna kontrola sirovog mleka i mlečnih proizvoda i vanredna kontrola stočne hrane.

On je naveo da je ponovo započeta kontrola ispravnosti kukuruza u javnim skladištima Direkcije za robne rezerve, a sve količine ispravnog kukuruza biće distribuirane proizvođačima mleka.

Stručna radna grupa koju je oformilo resorno ministarstvo izradiće i farmerima dostaviti uputstvo za postupanje u ovoj situaciji, najavio je Mahmutović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik